Pandèmia CoVID-19

Cronologia d’un any dramàtic per al sector turístic

Després d’un positiu inici de l’any 2020, el confinament decretat el 14 de març en tot el territori espanyol va suposar la paralització total de les vendes de les empreses turístiques, amb una caiguda propera al 100% (-98%) fins a juny.

L’anomenada “des-escalada” decretada per el Govern d’Espanya el 22 de juny, va permetre una limitada reactivació de l’activitat turística interna coincidint amb l’inici de l’estiu. Fins a mitjans d’agost, l’activitat es va veure limitada per l’elevada inseguretat sanitària i econòmica i el predomini de viatges dels espanyols d’un escàs impacte en la industria (vehicle propi, domicilis de familiars i amics o en lloguer i l’escàs consum d’opcions d’oci), amb davallades entorn al -67%. Des de l’agost la multiplicació de restriccions por part de varis països va fer créixer les caigudes al -73,6% a setembre.

Des d’octubre, el tancaments perimetrals i l’aplicació de limitacions a la mobilitat interna dels ciutadans i dels viatges cap l’exterior dels seus països, per la major part de mercats emissors inclòs el nostre, juntament amb la imposició des del 23 de Nov. de proves PCR a l’entrada al país, que per el seu cost s’han revelat com a molt dissuasives per a la mobilitat, han donat l’estocada final a un any dramàtic per a les empreses turístiques que operen al nostre país.

Aquests factors van elevar les caigudes a les vendes fins al -81%, col·locant en una situació extrema la seva supervivència de les empreses del sector, a l’espera d’un pla sòlid de recolzament i rescat per part del Govern d’Espanya, homologable al d’altres països de la UE.

Variació anual del PIB turístic (ISTE) comparat amb el PIB general de l’economia espanyola
Taxa de variació anual. 2010-2020

Font: Perspectives turístiques Nº75 Balanç 2020, Exceltur

Tanmateix, defuig la impossibilitat temporal de substituir a curt termini la generació econòmica i de treball que indueix el turisme, essent especialment rellevant quan l’activitat turística de 2020 es situa en els nivells de 1995 (25 anys enrere).

El bloqueig als viatges que ha imperat a la major part de l’any 2020 ha impactat pràcticament per igual a totes les empreses i subsectors els quals la seva dependència dels fluxos turístics és majoritària.

En aquesta línia, el balanç final de l’evolució de les vendes en 2020 registra caigudes properes al -70% en la facturació (hagués estat major sense el bon començament de gener i febrer) de les línies aèries (-65,5%), AA.VV. (-80%) rent a car (-57,6%), hotels (-66,6%) i moltes empreses d’oci (-71,1%) que depenen quasi en exclusiva de la demanda turística, segons recullen els resultats de l’Enquesta de Confiança Empresarial d’EXCELTUR tancada el 07/01/2021.

Caiguda de la facturació Total Sector Turístic i sectors
Variació anual. 2020 vs 2019 (en %)

Font: Perspectives turístiques Nº75 Balanç 2020, Exceltur

Les ciutats de major presencia de turisme estranger, les Balears i Canàries i les costes mediterrànies son les destinacions que més es van perjudicar al 2020 per les caigudes en vendes per sobre del -70%.

Nivells de facturació Sector Allotjament
Variació interanual. 2020 vs 2019 (en %)

Font: Perspectives turístiques Nº75 Balanç 2020, Exceltur

 

Impacte de la CoVID-19 referent al treball en el sector turístic espanyol
Taxa de variació envers el mateix mes de 2019

Font: Perspectives turístiques Nº78 Octubre 2021, Exceltur