Com és altament conegut, en aquests moments el sector del turisme, així com la majoria dels sectors econòmics de la major part de totes les potencies mundials, no estan passant per el millor moment. Així com degut al clima d’incertesa i desconeixement que ha propiciat la pandèmia CoVID-19 des de la seva aparició, no existeixen unes bases ni referencies prèvies que puguin conformar una valoració estadística basada en el coneixement o experiència registrada, essent necessari una visió angular i panoràmica del sector i les seves alteracions.
Per aquest motiu i degut a la recuperació que s’està registrant al sector, però pendents de noves afectacions, decisions governamentals així com de possibles noves restriccions, hem decidit analitzar el sector i mercat segons els següents dos principis:
1. En aquestes consideracions prèvies hi inclourem els valors més remarcables del present exercici, per estar aquests més actualitzats en l’evolució del mercat, però els tractarem amb caràcter provisional fins a recuperar l’estabilitat en el sector del turisme.
2. Com a valoració més desenvolupada del comportament real del sector i territori, en els apartats següents a aquestes consideracions prèvies, analitzarem les dades anuals registrades fins a l’exercici previ a l’inici de la pandèmia, per tractar-se d’un exercici anual complert, amb valors i xifres de resultats reals i amb una visió més contrastada del mercat i garanties d’assoliment en marc d’estabilitat.
Sector turístic
Les destinacions principals dels viatgers residents a Espanya són Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana.
Per la seva part, la principal destinació escollida per els no residents és Canàries, amb un 30,3% del total de pernoctacions. Les següents destinacions dels no residents són les Illes Balears i Andalusia.
Distribució del total de pernoctacions. (En %) Font: Informe “Conjuntura Turística Hotelera (EOH/IPH/IRSH) – Octubre 2021” (INE) |
La taxa anual de l’Índex de Preus Hotelers (IPH) es situa en el 20,3% a octubre, el que suposa 35,3 punts per sobre de la registrada en el mateix mes de 2020, i 4,4 punts més que la registrada el mes anterior.
Les branques d’activitat relacionades amb el turisme encara es mantenen com a les més perjudicades amb gran diferencia respecte a la resta de sectors de l’economia espanyola, malgrat l’esperançador inici del començament de recuperació en aquest estiu de 2021. El manteniment de restriccions a la mobilitat en viatges internacionals tant d’estrangers cap al nostre país, com de sortida a l’estranger explica que la facturació de las branques exclusivament dependents de la mobilitat turística siguin les que presentin més caigudes acumulades en aquest 2021.
La situació del treball a setembre de 2021 evidencia la distancia encara existent del sector turístic envers a la seva normalitat laboral pre-pandèmia. Tot i la millora en setembre de 2021, 289 mil treballadors turístics encara es mantenen afectats, dels quals 169mil ja han perdut la seva feina respecte a setembre de 2019.
Nivell de treball turístic mensual 2019-2021 Font: Perspectives turístiques Nº78 Octubre 2021, Exceltur |
Rendibilitat del Sector Hoteler
La facturació mitjana per habitació ocupada en establiments hotelers (ADR) augmenta un 28,2% interanual a Catalunya a l'octubre del 2021 i se situa en 87,27 euros. Per marques turístiques, Barcelona, Costa Daurada i Pirineus presenten els valors més elevats (103,32, 78,2 i 77,42 euros, respectivament), amb taxes de variació positives del 39,0%, 8,4% i 15,0%, respectivament.
D'altra banda, els ingressos per habitació disponible (RevPar) augmenten un 204,4% respecte al mateix mes de l'any anterior i se situen en 48,25 euros, segons l'Enquesta d'ocupació hotelera.
Facturació mitjana per habitació ocupada (ADR) i ingressos per habitació disponible (RevPAR) en establiments hotelers. Catalunya Font: Idescat, a partir de l'Enquesta d'ocupació hotelera de l'INE |
Tarifa mitja diària per habitació ocupada segons categories. En Euros Font: Informe “Conjuntura Turística Hotelera (EOH/IPH/IRSH) – Octubre 2021” (INE) |
PIB turístic
El PIB turístic tanca el tercer trimestre recuperant-se progressivament de la caiguda del 2020, fins a assolir un -27,0% respecte a l’activitat turística de 2019.
Una millora gradual de l’activitat a mesura que avançava l’estiu, enfortida per la demanda espanyola primer i per alguns mercats europeus, després, han permès passar d’una certa feblesa a Juliol (-31,5% vs 2019), a un raonable bon Agost (-21,9% vs 2019), que s’ha vist frenat en setembre, marcat entre d’altres, per una adversa climatologia.
PIB turístic mensual Font: Perspectives turístiques Nº78 Octubre 2021, Exceltur |
Mercat
Durant octubre del 2021 hi ha oberts a Espanya 13.574 establiments hotelers, un 27,2% més que en el mateix mes de 2020, el que representa un 74,4% del total del directori d’establiments en aquest mes.
La demanda espanyola, sorprenent per la seva intensitat, s’erigeix com el principal impulsor de l’activitat turística en Espanya durant els mesos d’estiu de 2021.
El consum turístic dels residents s’ha recuperat aquest estiu de forma accelerada i intensa fins a superar en un +3,4% els nivells de 2019, gràcies a un positiu exercici entre juliol i agost (+4,2% en pernoctacions hoteleres i +10,8 % en allotjaments reglats vs jul-ago19), essent el principal mercat d’origen, dinamitzador d’activitat de les empreses turístiques espanyoles.
Indicadors de Demanda de residents (2018-2021) Font: Perspectives turístiques Nº78 Octubre 2021, Exceltur |
El manteniment de les restriccions dels viatges cap a Espanya d’una bona part dels mercats internacions ha limitat la recuperació de la demanda estrangera en els mesos d’estiu. L’activació del turisme estranger ha arribat tard i ha estat limitada, de manera que l’arribada de turistes en juliol i agost de 2021 es situa encara un -52,0% per sota dels mateixos mesos de 2019, les seves pernoctacions un -48,1% i els ingressos un -48,5% a l’acumulat estimat de juliol-setembre.
Indicadors de Demanda d’estrangers (2018-2021) Font: Perspectives turístiques Nº78 Octubre 2021, Exceltur |
El procés de recuperació de vendes és molt desigual i asimètric per subsectors i empreses turístiques en funció de les destinacions a on es localitzen i dels mercats d’origen en els que s’especialitzen. Els que més pateixen són les empreses de transport, oci i hostaleres localitzades a ciutats i/o més dependents de la demanda internacional, en especial la de llarga distància, mentre que les localitzades a costes, amb un intens i tradicional predomini de demanda nacional, experimenten una notable recuperació en les seves vendes i en alguns casos millorant inclòs les de l’estiu de 2019.
Ocupació hotelera
El nombre de pernoctacions en establiments hotelers augmenta un 389,0% interanual a Catalunya a l'octubre del 2021, segons l'Enquesta d'ocupació hotelera. Les pernoctacions del turisme domèstic creixen un 176,7%; d'aquestes, les fetes pels viatgers catalans creixen un 155,1%, i les fetes pels viatgers procedents de la resta d'Espanya un 221,0% interanual. Les pernoctacions del turisme estranger augmenten un 801,7% interanual.
Pernoctacions en establiments hotelers. Per procedència dels viatgers. Catalunya Font: Idescat, a partir de l’Enquesta d’ocupació hotelera de l’INE |
D'altra banda, el nombre de viatgers registrats en establiments hotelers creix un 108,0% interanual, amb un augment en el turisme domèstic i en el turisme estranger del 40,6% i 335,9%, respectivament.
Grau d’ocupació d’establiments hotelers. Catalunya. 2020
* En % |
Segmentació del mercat
Tipologia del turista nacional
El nombre de viatges dels catalans augmenta un 403,3% interanual al segon trimestre del 2021, fet que suposa un total de 6,6 milions de viatges, 17,5 milions de pernoctacions, una estada mitjana de 2,7 nits i una despesa de 1.031 milions d'euros.
Variació interanual dels viatges dels residents de Catalunya. Per destinacions. Catalunya Font: Idescat, a partir de l’Enquesta de turisme de residents de l’INE |
El nombre de viatges a Catalunya dels residents de la resta de l'Estat creix un 470,9% interanual al segon trimestre del 2021, fet que suposa un total de 660,3 milers de viatges, 2,7 milions de pernoctacions, una estada mitjana de 4,0 nits i una despesa de 226 milions d'euros.
Variació interanual de les pernoctacions i estada mitjana del turisme dels residents de la resta de l’estat. Catalunya Font: Idescat, a partir de l’Enquesta de turisme de residents de l’INE |
Tipologia del turista estranger
El nombre de turistes estrangers arribats a Catalunya se situa en 867,5 milers al setembre del 2021, xifra que suposa un augment interanual del 215,2%. Segons el país de residència habitual, els països d’on procedeixen majoritàriament els turistes són França, Alemanya i Països Baixos, amb un augment interanual del 77,1%, el 617,1% i el 664,9%, respectivament.
Segons el motiu del viatge, els viatges d'oci, els de negoci i els viatges per altres motius (salut, estudis, família...) augmenten un 264,0%, un 195,6% i un 0,5%, respectivament.
Per tipus d'allotjament principal, els hotels i similars augmenten un 308,8%, mentre que els habitatges de familiars o amics disminueixen un 28,0%.
Turistes estrangers (% sobre total). Per país de residencia habitual. Catalunya Font: Idescat, a partir de l’Estadística de moviments en frontera Enquesta de despesa turística de l’INE |
La despesa total feta pels turistes residents a l'estranger amb destinació principal a Catalunya se situa en 789 milions d'euros al setembre del 2021, xifra que suposa un augment del 322,1% respecte al mateix període de l'any anterior.
Per país de residència habitual, destaca França amb una despesa de 132 milions d’euros i un increment interanual del 102,6%. A continuació es troba Alemanya amb una despesa de 85 milions d'euros i un augment interanual del 648,3%.